Нова листа лекова

Централна комисија за лекове је на седници одржаној 18.02.2022. године донела одлуку да се на Листу лекова ставе доле наведених 26 лекова од 16 компанија за индикације које се односе на следеће области:

-за лечење дијабетеса: два лека из групе СГЛТ-2 инхибитора и то: Forxiga (INN: dapagliflozin) и Jardinace ( INN: empagliflozin) и два лека из групе ГЛП-1 агониста и то: Ozempic (INN: semaglutide) и Victoza (INN: liraglutide)

-за лечење тешке срчане инсуфицијенције: лек Entresto (INN: sacubitril/valsartan)

-за лечење секундарно прогресивне мултипле склерозе: лек Mayzent (INN: siponimod)

-за лечење хепатитиса Ц: лекови Maviret (INN: glecaprevir/pibrentasvir), Epclusa (INN: sofosbuvir/velpatasvir) и Zepatier (INN: elbasvir, grazoprevir).

-за профилксу крварења код болесника са тешким обликом хемофилије А: лек Hemlibra (INN: emicizumab)

-за лечење хроничне лимфоцитне леукемије и Мантле ћелијског лимфома: лек Imbruvica (INN: ibrutinib)

-за лечење карцинома дојке: лекови Ibrance (INN: palbociklib), Kisqali (INN: ribociklib), Faslodex (INN: fulvestrant) и Perjeta (INN: pertuzumab), као и лек Akynzeo (INN: palonosetron/netupitant), који се користи у превенцији мучнине и повраћања код пацијенткиња са карциномом дојке на хемиотерапији

-за лечење колоректалног карцинома: лекови Erbitux (INN: cetuksimab), Vectibix(INN:panitumumab)  и Avastin (INN: bevacizumab)

-за лечење карцинома бубрега: Opdivo (INN: nivolimab), Cabometyx (INN:kabozantinib) и Inlyta (INN: aksitinib)

-за лечење карцинома јајника, јајовода и перитонеума: лек Lynparza (INN: olaparib)

-за лечење карцинома плућа: лек Alunbrig (INN: brigatinib)

-за лечење карцинома штитне злезде: лек Nexavar (INN:sorafenib)

-превенција карцинома грлића материце: HPV вакцина Gardasil 9 (INN: 9-валентна вакцина против хуманог папилома вируса)


Свих 26 наведених лекова ће се обезбеђивати осигураним лицима у потпуности на терет средстава обавезног здравственог осигурања, при чему ће се лекови за лечење дијабетеса и срчане инсуфицијенције издавати у апотекама без партиципације, тј. без учешћа осигураних лица, док су остали лекови намењени за тзв. болничку примену.