Први пут на листи најсавременији лекови за карцином плућа и мултиплу склерозу

Републички фонд за здравствено осигурање усвојио је нову листу лекова, на коју је стављено чак 16 иновативних лекова, који представљају најсавременију терапију. На листи су и најновији лекови за карцином простате, малигни меланом, а први пут и најсавременији лекови за карцином плућа и мултиплу склерозу. Држава је ове године издвојила додатна средства од пет милијарди динара за савремене терапије.

Вршилац дужности директора Републичког фонда за здравствено осигурање Сања Радојевић Шкодрић каже да су на листи иновативни лекови за карцином плућа, простате, малигни меланом и мултиплу склерозу.

На седници Управног одбора РФЗО-а усвојена је нова листа лекова.Након овог усвајања следеће недеље очекујем да ће листа бити усвојена од стране Владе Републике Србије, потом иде процедура јавне набавке, такода ће лекови бити доступни за три месеца", рекла је Сања Радојевић Шкодрић.

Иновативну терапију добиће пацијенти са карциномом плућа, који сваког дана у Србији усмрти 13 особа.

"За плућа морам да подсетим да су критеријуми посебни дијагностички тестови које је одредила струка, тако да ће сви пацијенти који испунајвају те критеријуме бити на терапији+20. Први пут се од стране државе уводи финасирање имунолошке терапије за карцином плућа, а са новом имунолошком терапијом убијају се само туморске ћелије, самим тим пацијнети имају минималне нежељене ефекте, квалитет живота је јако добар, они нормално живе", каже Радојевић Шкодрић.

На листи су и најсавремнији лекови за мултиплу склерозу. Процењује се да у Србији око девет хиљада људи има мултиплу склерозу, а свега 12 одсто њих прима терапију старе генерације. Тако је било до сада.

"Ове године смо повећали број пацијената који су на класичној старој интерферонској терапији за 800 пацијената и такође смо увели нову терапију и то седам иновативних лекова од којих је пет за другу линију ,а два лека у у првој линији", изјавила је Радојевић Шкодрић.

Уведена је и терапија за ретке болести.

"Лек код деце која болују од ретког тумора неуробластома и та деца неће морати да иду уиностранство, сада им је обезбеђена терапија у нашој земљи", изјавила је Радојевић Шкодрић.

У Републичком фонду за здравствено осигурање додају да ће се трудити да из године у годину повећавају број пацијената који добијају те најсавременије лекове.